- Pompa, Vana Kongresi 14-15 Aralık 2023 tarihlerinde, Ankara’da, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bu yıl “Su ve İnsan 5.0” temasıyla gerçekleştirilen Kongre; ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü, İTÜ Makine Fakültesi ve POMSAD (Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği) tarafından düzenlendi. Birçok yerli ve yabancı sektörel dernek ve federasyon tarafından desteklenen Kongre’ye; Türkiye’nin Makinecileri, AUMA, Duyar Vana ve Mas-Daf firmaları Ana Sponsor olarak olarak destek verirken, Alarko, Asteknik Vana, Doğuş Vana, Eagle Burgmann, KSB, Layne Bowler, Göksan Pompa, Samsun Makine Sanayi ve Standart Pompa Altın Sponsor olarak destek verdi. Kongre’de sektörel birçok dergi ve basın grubu da Basın Sponsoru olarak yer aldı.
Kongre 14 Aralık tarihinde; Sn. Prof. Dr. Erkan Ayder (İ.T.Ü), POMSAD ve CEIR Başkanı Sn. Nurdan Yücel, TİM Başkan Vekili Sn. Kutlu Karavelioğlu ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcı Sn. Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından O.D.T.Ü’den Sn. Prof. Dr. Ahmet Şevket Üçer “Teknoloji Geliştirmesi ve Yönetimi” konulu konuşması, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Sn. Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu da “Enerji Politikaları Belirleme Süreçlerinde Enerji Güvenliği ve İklim Değişikliği Kavramlarının Artan Etkisi” konuşu konuşmasıyla Kongre’de yer aldı. Öğle yemeğinin ardından Konferans Oturumuna geçilen Kongre’de ilk olarak MAİB Sürdürülebilirlik Proje Danışmanı Sn. Ömür Demir Kızılarslan “Quo Vadis – Sürdürülebilirlik” konulu konuşmasını yaparken kendisinin ardından İklim Değişliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Sn. Doç. Dr. Abddülkadir Bektaş “Sınırda Karbon Düzenlemesi ve Türkiye’deki Durum” konulu konuşması ile kongrede yer aldı. Konferans oturumunda üçüncü olarak İ.T.Ü’den Sn. Prof. Dr. Haluk Karadoğan “Suya Doymayan İstanbul” başlıklı konuşmasıyla yer aldı. Prof. Dr. Haluk Karadoğan’ın ardından Prof. Dr. Y. Onur Devres “Hijyenik Gıda Pompaları ve Vanaları”, O.D.T.Ü’den Sn. Doç. Dr. Tarkan Gürbüz ise “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Yönelik İnsan Odaklı Bir Yaklaşım: Eğitimde Dönüşüm” konulu konuşmasıyla kongrede yer aldı. Konferans oturumundan sonra verilen aranın ardından Oturum Başkanlığını Sn. Prof. Dr. Erkan Ayder’in yaptığı “Yitirdiğimiz Değerlerimizi Anma Oturumu” gerçekleştirildi. Anma oturumunda sektörlerimize uzun yıllar hizmet vermiş ve kaybettiğimiz değerli sanayici ve akademisyenlerle ilgili kısa film gösteriminin ardından; Mas-Daf Türkiye Genel Müdürü Sn. Vahdettin Yırtmaç, İ.T.Ü’den Sn. Prof. Dr. Haluk Karadoğan ve O.D.T.Ü’den Sn. Prof. Dr. Kahraman Albayrak kaybettiğimiz değerli kişiler hakkında anılarını katılımcılarla paylaştı. Anma Oturumunun ardından moderatörlüğünü Sn. Prof. Dr. Erkan Ayder’in yaptığı “Su ve İnsan 5.0” konulu panel oturumuna geçildi. Panel’de KSB Türkiye Genel Müdürü Sn. Sinan Özgür, MAKFED Genel Sekreteri Sn. Zühtü Bakır ve Devlet Su İşleri Etüt, Planlama ve Tahsisler Daire Başkanı Sn. Nazmi Kağnıcıoğlu panelist olarak yer alırken “Su ve İnsan 5.0” teması farklı yönleriyle ele alındı.
15 Aralık tarihinde kongre davetli konuşmacılar ve bildiri sunumlarının yanı sıra teknik eğitimlerle üç salonda eş zamanlı olarak devam etti. Toplam 21 bildiri sunumunun gerçekleştiği Kongre’nin 2. Gününde; Elektrik Motorları Sanayicileri Derneği (EMOSAD) Üye İlişkileri Temsilcisi Sn. Tunç İşcan “Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik Perspektifinden Sahadaki Sistemlerin Dönüşümü”, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Sanayide Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Sn. Dr. Adem Kayar “Sanayide Dijital Dönüşüm ve Akıllı Pompa Uygulamaları”, Nükleer Sanayi Tedarik Danışmanı Sn. Korcan Kayrın da “Nükleer Santraller ve Pompalar-Vanalar” konulu konuşmalarıyla katılımcılara seslendiler.
15 Aralık tarihinde; öğrencilere ve çeşitli firmalardan gelen katılımcılara verilen teknik eğitimlerin ikisi Navist firmasından Sn. Cem Aydoğan ve İbrahimşah Zengin tarafından, bir tanesi DESICA Mühendislik firmasından Sn. Altan Ongun tarafından verildi. Navist firması eğitimleri; Flowmaster ile Boru Sistemleri – Şebeke Analizleri , Pompa Boyutlandırma Vb. Konularından Modelleme Analiz ile CAESES Ve STAR-CCM+ Yazılımları İle Pompa ve Vana Tasarımı ve Optimizasyonu konularında verilirken DESICA Mühendislik firması eğitiminin konusu CFturbo Kavramsal Turbomakine Tasarım Platformu ile Santrifüj ve Karma Akımlı Pompaların Kavramsal Tasarımı, Tersine Mühendislik Arayüzü ile Stok Tasarımların Parametrik Dekompozisyonu / CfTurbo Blade Runner ile Hızlı, Entegre HAD Çözümü oldu.
Kongre kapanış konuşması İ.T.Ü’den Sn. Prof. Dr. Seyhan Uygur Onbaşıoğlu tarafından yapıldı. Onbaşıoğlu’nun “Mühendislik Açısından Hidrojen ve Toplum” konulu konuşmasının ardından Kongre; sponsorlara ve oturum başkanlarına sunulan ödüller ve kongre katılımcıları ve bildiri sahipleri arasında gerçekleştirilen çekiliş sonucu bir kişiye verilen hediyelerin takdimi ile son buldu.
Kongre boyunca sergi salonunda “Cumhuriyetin 100. Yılında Pompalar ve Vanalar” fotoğraf sergisi de ziyaretçilerini ağırladı. Sergide üye firmalarımızın geçmişten bugüne geldikleri durumu gösteren tarihi ve güncel fotoğraflar yer aldı.
İki gün süren Kongre 600’ü aşkın kişi tarafından ziyaret edilirken, çeşitli illerin su idaresi yetkilileri, bakanlıklar ve Devlet Su İşleri yetkililerinin yanı sıra, birçok kamu kurum ve kuruluşu ve birçok farklı sektörden firma yetkilisi, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla başarıyla gerçekleştirildi.
11. POMPA-VANA KONGRESİ BİLDİRİ KİTABI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ