10. Pompa, Vana, Kompresör Kongresi 13-14 Şubat 2020 tarihlerinde, Ankara’da, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Bu yıl “Dijital Dönüşüme Hazırlanan Türkiye” temasıyla gerçekleştirilen Kongre; ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü, İTÜ Makine Fakültesi, MİB ve POMSAD (Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği) tarafından düzenlendi. Birçok yerli ve yabancı sektörel dernek ve federasyon tarafından desteklenen Kongre’ye; Türkiye’nin Makinecileri Ana Sponsor olarak olarak destek verirken, Alarko, Doğuş Vana, Eagle Burgmann, KSB, Layne Bowler, MasDaf, Sempa Pompa, Göksan Pompa, Samsun Makine Sanayi, Standart Pompa ve Vansan Altın Sponsor olarak; Asteknik Vana ve Numesys firmaları da Gümüş Sponsor olarak destek verdi. Kongre Basın Ana Sponsoru Endüstri Gazetecileri Derneği olurken, Kongre’de sektörel birçok dergi ve basın grubu da Basın Sponsoru olarak yer aldı.
Kongre 13 Şubat tarihinde; Prof. Dr. Erkan Ayder (İTÜ), POMSAD Başkanı Sn. Nurdan Yücel, MİB Başkanı Sn. Emre Gencer, TİM Başkan Vekili Sn. Kutlu Karavelioğlu ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcı Sn. Hasan Büyükdede’nin konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından Siemens firmasından Sn. Şafak Karahan “Enerji Verimliliğinde Yapay Zeka ve Büyük Veri Analizi” konulu konuşması, Halılı Elektronik firmasından Sn. Hüseyin Halıcı da “Makine Sektöründe Dijital Dönüşüm” konuşu konuşmasıyla Kongre’de yer aldı. Öğle yemeğinin ardından Konferans Oturumuna geçilen Kongre’de ilk olarak MAİB Almanya Danışmanı Sn. Ahmet Yılmaz “Endüstri 4.0 ve Türkiye” konulu konuşmasını yaparken kendisinin ardından İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şeniz Ertuğrul “Akıllı Sistemler ve MÜhendislik Uygulamaları” konuşması ile kongrede yer aldı. Konferans oturumundan sonra verilen aradan sonra moderatörlüğünü ODTÜ-BİLTİR Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gökler’in yaptığı “Makine Sektöründe Dijital Dönüşümün Neresindeyiz?” konulu panel oturumuna geçildi. Panel’de PWC firmasından Dr. Akif Koca, MAKFED Genel Sekreteri Sn. Zühtü Bakır ve KSB Türkiye Genel Müdürü Sn. Sinan Özgür panelist olarak yer alırken Makine Sektörünün Endüstri 4.0 kapsamında geldiği nokta tüm yönleriyle ele alındı.
14 Şubat tarihinde Kongre davetli konuşmacılar ve bildiri sunumlarının yanı sıra teknik eğitimlerle üç salonda eş zamanlı olarak devam etti. Toplam 16 bildiri sunumunun gerçekleştiği Kongre’nin 2. Gününde; ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarkan Gürbüz “Dijital Dönüşümde Eğitimin Yeri”, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Ayder “Biyomimikri ve Endüstrideki Uygulamaları”, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Sn. Serdar Alemdar “İnovasyon ve Türkiye”, Prof. Dr. Haluk Karadoğan “Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi” ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakkal ise “Nano Malzemeler ve Kompozitler” konulu konuşmalarıyla katılımcılara seslendiler.
Teknik eğitimler Numesys firması tarafından verilirken, 2. Gün, öğrencilere ve çeşitli firmalardan gelen katılımcılara Oktay Hançerli tarafından HAD eğitimi, Dr. Can Alpdoğan tarafından Akustik Yazılımları Eğitimi, Batuhan Gürer tarafından Titreşim Analizleri Eğitimi verildi.
Kongre kapanış konuşması Dijital Dönüşüm Mimarı Sn. Kozan Demircan tarafından yapıldı. Demircan’ın “Dijital Dönüşümün Etkilerine Karşı Nasıl Hazırlanmalıyız?” konulu ilginç konuşmasının ardından Kongre; sponsorlara ve oturum başkanlarına sunulan ödüller ve kongre katılımcıları ve bildiri sahipleri arasında gerçekleştirilen iki çekiliş sonucu iki kişiye verilen hediyelerin takdimi ile son buldu.
İki gün süren Kongre 500’ü aşkın kişi tarafından ziyaret edilirken, çeşitli illerin su idaresi yetkilileri, bakanlıklar ve Devlet Su İşleri yetkililerinin yanı sıra, birçok kamu kurum ve kuruluşu ve birçok farklı sektörden firma yetkilisi, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla başarıyla gerçekleştirildi.